SUSRET PODRUČNIH ŠKOLA OŠ POPOVAČA

AutorZvijezdana Žigolić Južvak

SUSRET PODRUČNIH ŠKOLA OŠ POPOVAČA

Evo dolazimo

Evo dolazimo

Susret područnih škola OŠ Popovača održali smo danas, 22. travnja na Dan planeta Zemlje, u Popovači u organizaciji Knjižnice Oš Popovača, područnih škola i Knjižnice i čitaonice Popovača.

Svake godine tijekom travnja učenici područnih škola iz Volodera, Osekova, Strušca, Potoka i Gornje Jelenske, njih oko 200 sa svojim učiteljicama dolaze u Popovaču gdje za njih pripremimo poseban program i različite sadržaje.

Ove godine su posjetili Knjižnicu i čitaonicu Popovača gdje ih je toplo dočekala ravnateljica, gđa Nives Jurkin Stambolija, upoznala ih sa svim sadržajima koje mogu odabrati tijekom godine te prvim razredima podijelila besplatne iskaznice i uputila ih kako i kad dolaziti u knjižnicu. Osim knjiga knjižnica im nudi igraonicu, rad na računalima i časopise.

Nakon toga treće i četvrte razrede primio je gradonačelnik, gosp. Josip Mišković zajedno sa svojom zamjenicom , gđicom Anom Strilić i predsjednicom Gradskog vijeća Marijom Starčević. Djeca su kao u pravom parlamentu postavljala pitanja o obogaćivanju sadržaja za djecu u svojim mjestima, a zanimalo ih je i rješavanje komunalnih problema. Posebno ih je zanimalo vrijeme dovršenja i izgled nove škole. Domaćini su im uputili poruku o važnosti učenja i zalaganja kao preduvjetima za postizanje zacrtanih životnih ciljeva. Na kraju su se učenici zasladili bombonima i oprostili.

Sljedeće učenje bilo je u popovačkom muzeju Mali trijem gdje se čuva zbirka umjetnina i starina iz ostavštine poznate popovačke obitelji Sever. Naime, gđa Zorka Sever bila je učiteljica u Potoku, a njena kćer Višnja u Popovači. Zorka je skupljala narodno blago našega kraja i darovala ga muzejima u Kutini i Popovači. Tamo ih je sa svime time upoznao gosp. Josip Kovač, popovački slikar i član Moslavačkoga kruga.

U središtu Popovače je i župna crkva sv. Alojzija Gonzage o čijoj povijesti je učenicima govorio vlč. Mato Draganović. Naime Popovača je zadnje mjesto u ovom kraju koje je dobilo crkvu. Izgrađena je velikim marom i odricanjem mještana od 1935. do 1938. god. a po nacrtima prof. Podhorskoga, u izvedbi klesara Srećka Antonića i blagoslovom nadbiskupa Alojzija Stepinca.

U pratnji svojih učiteljica učenici su završili na domjenku koji im je pripremila škola, a potom su pogledali kazališnu predstavu Zecmen koju im je poklonila Knjižnica i čitaonica Popovača.

Marija Bilić-Prcić

students strut his approach

O autoru

Zvijezdana Žigolić Južvak editor