Međunarodni dan nenasilja

AutorDarko Rakić

Međunarodni dan nenasilja

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smajlić ispred škole

Međunarodni dan nenasilja obilježava se svake godine 2. listopada, na dan rođenja Mahatme Gandija, jednog od vođa pokreta za nezavisnost Indije i začetnika filozofije i strategije nenasilnog otpora. Generalna skupština UN-a je 2007. godine ustanovila obilježavanje Međunarodnog dana kao priliku za “širenje poruke nenasilja”, rezolucijom koja potvrđuje “univerzalnu važnost principa nenasilja”.

U našoj školi taj smo dan obilježili raznim radionicama. Socijalna pedagoginja provela je nekoliko radionica s učenicima predmetne nastave.

Učenici sedmih i osmih razreda raspravljali su o nasilju, vrstama nasilja i načinima na koje se mogu zaštititi od nasilja. Zadatak im je bio i uživjeti se u ulogu žrtve i nasilnika i napisati pjesmu o nasilju.

Učenici petih i šestih razreda razgovarali su o vrstama nasilja i asertivnim načinima rješavanja sukoba. Na kraju su izradili plakate na spomenutu temu.

I razredna nastava sudjelovala je u obilježavanju Međunarodnog dana nenasilja. Učitelji razredne nastave razgovarali su sa svojim učenicima o nasilju na satovima razredih odjela, a likovnim radovima izrekli su svoje poruke mira. Na školskom dvorištu, zajedno sa socijalnom pedagoginjom, formirali su oblik „Smješka“.

Pogledajte neke od radova učenika.

 

 

Pogledajte i video!

O autoru

Darko Rakić administrator

Učitelj informatike u Osnovnoj školi Popovača